Jak dopadly brýle Barner v nezávislém testu odborníka z Masarykovy univerzity?

Je lepší dávat důkazy místo slibů. Když jde o zdraví, platí to ještě dvojnásob. Účinnost brýlí Barner jsme nechali 20. 5. 2021 otestovat také odborníkem z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity – Mgr. Danielem Frantou, Ph.D. Jaké výsledky jsme dostali?

 

Plnohodnotná ochrana proti modrému světlu zajištěna

Měření propustnosti škodlivého modrého světla bylo provedeno na přístroji Lambda 1050 od firmy Perkin Elmer ve spektrálním rozsahu od ultrafialové oblasti do blízké infračervené oblasti. Měření bylo provedeno pomocí přípravku pro měření propustnosti na vzorku brýlí pro pravé i levé sklo zvlášť, aby se ověřilo, že je ochrana zajištěna pro obě oči stejnou měrou.

Co konkrétně test brýlí Barner ukázal?

Výrobce uvádí, že obě skla počítačových brýlí Barner jsou vybaveny speciálním povlakem, který zablokuje 100 % modrého světla do 410 nm a 45 % ve spektru 410 nm až 450 nm. Měření doktora Franty toto tvrzení potvrdilo a ukázalo, že:

 

  • Propustnost obou skel je prakticky totožná. 
  • V oblasti fialového světla od 380–412 nm, kde oční vjem je zanedbatelný, brýle prakticky nepropouští žádné světlo.
  • Při vlnové délce 424 nm brýle dosáhnou propustnosti 50 %. 
  • Na hranici fialové a modré barvy, tj. při 454 nm, brýle dosáhnou propustnosti 90 %.
  • Barnery ve viditelném oboru spektra dosahují poměrně ploché propustnosti, tj. všechny základní barvy jsou dobře vyvážené. 

Potvrzeno českým odborníkem – brýle Barner chrání váš zrak

Výsledek měření je jasný – brýle poskytnou plnou ochranu očí v oblasti modrofialové barvy a zároveň poskytnou nezměněné podání barev. 

Tip od Milica:

Dívejte se na digitální obrazovky bezpečně s brýlemi Barner po celý den. Více o jejich možnostech a pozitivním vlivu na lidské zdraví se dočtete v našem dalším článku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.