Modré světlo na mobilu – zabiják spánku

Pojmem modré světlo označujeme takovou vlnovou délku viditelného světla, která má vliv na náš spánkový cyklus. Modré paprsky, které přijímáme přes den díky slunečnímu záření, nás nabuzuje k aktivitě. V noci nás naopak jeho nedostatek uklidňuje a pomáhá nám klidně spát. Avšak dnešní technologie se v tomto ohledu staly doslova zabijákem spánku. Jak na tento problém vyzrát, pokud se obrazovek nechceme vzdát? Dočtete se v článku.

Chraňte se před modrým světlem z vašeho telefonu

Mobilní telefony, se kterými mnoho z nás doslova usíná, modré světlo vyzařují. Tím také ovlivňují náš spánkový cyklus, nabourávají jej a často způsobují, že nemůžeme usnout. Pokud chcete dobře spát a mít zdravé oči, je potřeba na to vyzrát.

Modré světlo – Apple produkty

Produkty značky Apple nám umožňují bojovat s modrým světlem, které škodí. Nabízejí totiž možnost filtrování modrého světla. Konkrétně iPhony disponují funkcí „Night Shift“, tedy nočním režimem. Jejím zapnutím dojde k úpravě teploty barev – zařízení je samo automaticky posune do teplejší oblasti barevného spektra, aby se vám lépe usínalo. Funkci můžete aktivovat podle časového rozvrhu, případně jednorázově (Nastavení – Zobrazení a jas – Night Shift). Toto nastavení ovlivní nejen samotné rozhraní vašeho zařízení, ale také všech aplikací, které budete v danou chvíli používat.

Modré světlo – Android produkty

Některá zařízení disponují stejnou funkcí jako Apple, těšit se tak můžete na „Night Shift“ pro Android, který můžete jednoduše zapnout v nastavení. Pokud tomu tak u vašeho zařízení není, je možné využít aplikaci třetí strany. Jednou z nejpoužívanějších za tímto účelem je Twilight: Blue Light Filter. Apku si jednoduše stáhnete do svého zařízení, nainstalujete a posléze v jejím nastavení přizpůsobíte teplotu barev a časovač, kdy se má automaticky zapnout. Výhodou je to, že je zdarma, navíc bez jakýchkoliv reklam.

Modré světlo – Samsung 

Mobilní telefony Samsung Galaxy také nabízejí zabudovanou funkci filtrování modrého světla. Kde tuto funkci najít, jak ji jednoduše zapnout a nastavit její časovač? To se dozvíte na tomto odkaze, kde je k dispozici také instruktážní video.

Fyzický filtr modrého světla – fólie na mobil

Pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete využívat žádnou z výše uvedených aplikací či zabudovaných funkcí, je možné filtrovat modré světlo pomocí speciální fólie. Jednoduše překryje celý displej vašeho mobilu, ale vede to ke 2 nevýhodám:

  1. Fólie ovlivňuje zobrazování barev na displeji, a to celodenně – může se tak stát, že budou barvy zkreslené a nebudou odpovídat tomu, jak vypadají na jiných zařízeních.
  2. U fólie, kterou ponecháte na displeji dlouhou dobu, vždy hrozí riziko, že displej při odstraňování poškodí, případně na něm zanechá obtížně odstranitelné zbytky adhezivních látek.

Noste filtr modrého světla stále u sebe – v brýlích! 

Nechcete-li měnit nastavení svých zařízení, ale i tak byste se rádi proti škodlivému modrému světlu chránili, je možné sáhnout po brýlích se speciálním filtračním sklem. Brýle Barner 2.0 jsou stylové a zároveň vysoce funkční. Kromě filtru modrého světla jsou také ošetřeny speciálním povlakem proti poškrábání a antistatickou vrstvou, jejich hydrofobnost pak zabraňuje tvoření kapek vody.

Nová kolekce Mazzu od stejné značky Barner přináší 4 nové luxusní modely brýlí, které nesou stejně funkční vlastnosti jako jejich předchůdce. Kolekce nabízí unisex modely vyrobené z ručně leštěné celulózy, doplněné o vylepšené panty německého inženýrství. Jednotlivé modely byly inspirovány lokalitami ve světových metropolích, jako jsou například londýnský Shoreditch či brooklynský Williamsburg. Ať už si vyberete kterýkoliv z nich, styl a funkčnost jim rozhodně chybět nebudou.

Boj s modrým světlem je v dnešní době jednoduchý. Pusťte se do toho a zajistěte si nejenom plnohodnotný spánek, ale i zdravé oči. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.